Syrop z mniszka lekarskiego – naturalny sposób na infekcje

Syrop z mniszka lekarskiego, tak mniszka, to nie to samo co mlecz 😉 może być stosowany w infekcjach dróg oddechowych, przebiegających z bólem gardła i kaszlem.

Przepis na syrop jest bardzo prosty i może go wykonać w zasadzie każdy. U mnie w domu przygotowanie go sprawiło nam wiele radości, zbieranie kwiatów mniszka to dla dzieci duża frajda. Oczywiście nie zostawiamy dzieci samych i patrzymy co zbierają.

Najważniejsze to aby się upewnić, że zbierany przez nas kwiat to mniszek a nie mlecz. Do syropu potrzebujemy tylko główki, jeżeli nie odetniemy zielonych części, syrop będzie gorzkawy.


Ilość składników na 1 porcję – nam wyszły 4 słoiczki
ok. 300-500 świeżych kwiatów mniszka lekarskiego – możesz przyjąć, że w 1-litrowym garnku mieści się potrzebna ilość kwiatów
1 litry wody
1 kg cukru
sok z 2 cytryn
2 gałązki świeżego tymianku*

*dzięki dodatkowi tymianku syrop będzie miał lepsze właściwości wykrztuśne i dezynfekujące drogi oddechowe
Przygotowanie syropu z mniszka

  1. Zbierz kwiaty.
  2. Odstaw je w przewiewnym miejscu na 2-3 h, żeby wszystkie robaki sobie poszły w świat.
  3. Odetnij zielone części kwiatów:
    • nie trzeba tego robić wcale
    • można tylko odciąć z grubsza.
  4. Zalej kwiaty wodą.
  5. Możesz dodać tymianek (ale cały miodek będzie mocno czuć tymiankiem) – to opcjonalne.
  6. Gotuj przez ok. 20 minut.
  7. Po wystudzeniu odstaw na 24 h do lodówki, żeby odwar „nabrał mocy”.
  8. Po 24 h zagotuj całość jeszcze raz.
  9. Po wystudzeniu odciśnij sok przez gazę apteczną.
  10. Do klarownego soku dodaj cukier i cytrynę.
  11. Gotuj ciągle mieszając, do uzyskania konsystencji dość gęstego, ale lejącego miodku.
    • po 1-2 h konsystencja będzie półpłynna
    • po 2-4 h konsystencja będzie gęsto-miodowa
      • oczywiście im krótszy czas obróbki cieplnej tym lepiej, ale ten przepis ma już setki lat i najczęściej gotuje się go właśnie do konsystencji gęstej
  12. Gorący syrop przelej do słoików i zakręć.
  13. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
    • Nie trzeba go pasteryzować – ze względu na dużą zawartość cukru powinien się ładnie trzymać około 12 miesięcy

Można go używać jako zamiennik miodu lub jako syrop do polewania naleśników. Ja daję dzieciom 1 łyżeczkę do herbaty w okresie wzmożonych chorób i infekcji.

Ograniczenia w stosowaniu

Ze względu na dużą zawartość cukru nie zaleca się stosowania go u osób chorujących na cukrzycę. Syrop z mlecza nie jest również zalecany u osób chorujących na wrzody żołądka.

Przed podaniem dzieciom poniżej 6 r.ż. oraz kobietom w ciąży i podczas laktacji skonsultuj się ze specjalistą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *